100 година од оснивања Градске библиотеке у Панчеву

  • Гордана Стокић Симончић Универзитет у Београду, Филолошки факултет – Катедра за библиотекарство и информатику, Београд

Сажетак

Век трајања градске библиотеке у Панчеву био је повод да се у броју 44 Читалишта бавимо јубилејима који обележавају текућу 2024. годину. У области књиге и библиотека их је много више него што би могло и да стане у један број часописа, а редакција се определила за најилустративније примере: прве штампане књиге код Срба, најстаријег српског живог часописа те развоја идеје јавности образовања и информисања кроз читалишта и јавне библиотеке. Сви они указују на разбијеност културног простора, векове трагања за моделом културног деловања и неодустајна настојања да се држи корак са европским узорима. Истовремено, показују и тежњу да се, у увек тешким и компликованим друштвеним околностима, изграде национална самосвојност и дигнитет.
Имајући у виду богатство културне делатности у Панчеву у 19. веку, Градска библиотека столетни јубилеј дочекује у знаку своје само делимично исписане историје, претпоставки и слутњи да она може бити знатно дужа. Парадоксално, дочекује га и у знаку уобличавања историје библиотека на српским просторима, као тренутно најпродуктивнији издавач монографија са овом тематиком.
У последњих 15 година, од маја 2009. до маја 2024, у 31 број Читалишта стао је, међутим, и један приватни професионални јубилеј. Сагледавајући га кроз пут који је Читалиште прешло, главни уредник верује да су, трудом и умећем редакције којој је био на челу, постављени темељи изградњи научног дигнитета библиотекарства као дисциплине, а да ће се наредни уредници наћи међу градитељима који ће ово здање ставити под кров.

Објављено
26. 06. 2024.
Секција
Уводник