Библиотека манастира Каленић и Ризница Епархије шумадијске

  • Нада Димитријевић Народна библиотека „Радислав Никчевић“, Јагодина
Кључне речи: пројекат Оживљавање прошлости за будућност – рукописне и старештампане књиге на територији Поморавског округа, манастир Каленић, манастирска библиотека, Ризница Епархије шумадијске, рукописне и штампане богослужбене књиге

Сажетак

У раду је представљена најстарија рукописна и штампана културна заоставштина манастира Каленић. Истраживањем које је спроведено у оквиру заједничког пројекта Архијерејског намесништва беличког и Народне библиотеке у Јагодини, Оживљавање прошлости за будућност – рукописне и старе штампане књиге на територији Поморавског округа, утврђено је да се у манастиру Каленић чува изузетно вредно књижно наслеђе Поморавља.
У порти манастира смештена је Библиотека и Ризница Епархије шумадијске. Највреднији део фонда библиотеке манастира Каленић представља Фонд старих богослужбених књига у коме се чува 29 књига које, на основу Закона о старој и реткој библиотечкој грађи, испуњавају услове да се прогласе за културна добра од изузетног или великог значаја.
Ризница Епархије шумадијске чува највредније експонате богослужбених реликвија са простора Епархије шумадијске. Изузетно богатство Ризнице чине рукописне и старе штампане богослужбене књиге.

Објављено
26. 05. 2021.
Секција
Библиотека