Технологија великих података (Big Data) и примена у будућој библиотечкој пракси

  • Јелена Цуца
Кључне речи: велики подаци, Big Data, информација, дигиталне информације, управљање дигиталним информацијама, анализа података, обрада података, постиндустријско друштво, дигитално друштво, библиотеке 4.0

Сажетак

Са дигиталном револуцијом долази до масовне продукције свих врста података, структурираних и неструктурираних – и једно од решења по питању обраде било ког типа информација, текстуалног, аудио или видео, дефинише се развојем технологије великих података (Big Data). Њу карактерише велики обим и разноврсност података које је могуће обрадити у кратком временском периоду. Употребна вредност добијених резултата огледа се у истинитости и вредности информација које пружају увид у датасферу будућности. Описана технологија се примењује у свим областима развоја, од друштвених, природних и техничких наука, преко администрације, здравља, образовања, до привреде и економије. Коришћење Big Data у библиотекама представља нов начин да се корисницима пруже тражена знања и да се њихово пословање прилагоди дигиталном окружењу.
Тема великих података у стручним библиотекарским часописима у Србији је мало заступљена. Истраживањем стручне литературе на енглеском језику о вези ове технологије и библиотекарства, долазимо до закључка да ни у свету не постоји довољан број емпиријских студија. Библиотекарима недостаје основно разумевање практичне примене технологије великих података, иако су свесни њених предности. Циљ рада је да се она приближи стручној и научној јавности и укаже на могуће примене и изазове за библиотечку и информациону праксу.

Објављено
28. 12. 2020.
Секција
Одраз