Утицај академских друштвених мрежа на видљивост научних радова истраживача

  • Данијела Арсенијевић Универзитет у Новом Саду, Правни факултет у Новом Саду – Библиотека
Кључне речи: академске друштвене мреже, отворена наука, резултати научних истраживања, истраживачи, утицајност, видљивост

Сажетак

Друштвене мреже савременог доба саставни су део свакодневног живота и рада људи, један од основних начина комуникације. Жеља за брзом разменом информација о научним достигнућима те потреба да за њиховом већом видљивости довела је до појаве друштвених академских мрежа. Како у свакодневном, тако и у сфери научног живота, комуникација на друштевним мрежама има своје позитивне и негативне аспекте. Губи се потреба за интеракцијом „лице у лице”, али се остварује повезивање и сарадња истраживача, без обзира на место и време на коме се налазе, као и транспарентност и доступност научних резултата.
Ове могућности су основне карактеристике и покрета Отворена наука. Наука савременог доба зависи од видљивости, доступности и могућности ширења резултата научних истраживања.
У овом раду начињен је покушај да се прикажe и анализира један број академских друштвених мрежа које су истраживачима на располагању, као и какав је њихов утицај на видљивост научних резултата у академској заједници.

Објављено
28. 12. 2020.
Секција
Тема